Étkezés
Táplálkozási irányelveink:
Főétkezések és kisétkezések: Minden főétkezéshez, és egy kisétkezéshez állati eredetű fehérjeforrást biztosítunk. Ez az egészséges növekedés és fejlődés alapja.
Energiabevitel: Napi két fő- és két kisétkezéssel biztosítjuk a gyerekek számára szükséges napi energiamennyiség 75%-át, ami 750-950 kcal/fő/nap.
Zöldségek és gyümölcsök:
Zöldség és gyümölcs napi háromszor: Minden nap legalább három adag zöldséget vagy gyümölcsöt adunk, ebből egyet nyers formában. Így biztosítjuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat.
Gabonafélék: Két adag gabona alapú élelmiszer szerepel az étrendben, ebből legalább kétnaponta egy adag teljes kiőrlésű.
Tej és tejtermékek:
Napi tejfogyasztás: Minden nap biztosítunk tejet vagy tejterméket, az 1-3 éves korosztálynak 2,8% vagy 3,6% zsírtartalmú tejet.
Mit nem adunk:
Kerüljük a bő zsiradékban sült ételeket.
Nincs utólag hozzáadott só vagy cukor: Az ételekhez az elkészülésüket követően sót és cukrot nem adunk, hogy minimalizáljuk ezek bevitelét.
Ezeken kívül nem adunk: sótartalmú ételport, leveskockát, ételízesítő krémeket, 30%-nál magasabb zsírtartalmú húst, 23%-nál magasabb zsírtartalmú húskészítményeket, koffeintartalmú italokat (kivéve tea és kakaó), energiaitalokat, alkoholtartalmú élelmiszereket, szénsavas vagy cukrozott üdítőket, szörpöket, a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai szerint 100%-os gyümölcslé kivételével más gyümölcsitalokat, gyümölcsízeket, sertés- és baromfizsírt, kókusz- és pálmazsírt sütéshez, főzéshez.
Kerüljük az allergénként egyre gyakrabban előforduló mogyoró- és diófélék, valamint szezámmag használatát fő alapanyagként az ételekben és késztermékek esetében is.
Biztonságos ételek:
Fulladásveszély elkerülése: Nem adunk aprómagvas gyümölcsöket, kemény darabos ételeket, túl száraz ételeket, nagy szelet húsokat és zöldségeket. Minden ételt apróra vágva, gyermekek számára megfelelő falatokban és állagban tálalunk.
Levesek: A napi kalóriabevitel biztosítása érdekében leveseket hetente/ két hetenre szolgálunk fel, így elkerüljük, hogy a gyerekek híg folyadékkal telítődjenek.
Ellenőrzés és felügyelet:
Étlapok ellenőrzése: Minden étlapot dietetikus ellenőriz, hogy megfeleljen a táplálkozási előírásoknak és biztosítsa a gyerekek egészségét.